Model poradnictwa prawnego i obywatelskiego PDF Drukuj Email
Poniedziałek, 13 Styczeń 2014 16:05

W dniach 11 i 12 stycznia br. w Lublinie odbyło się szkolenie zorganizowane przez Fundację Uniwersyteckich Poradni Prawnych (FUPP) we współpracy ze Związkiem Biur Porad Obywatelskich (ZBPO) dotyczące modelu wsparcia poradnictwa prawnego i obywatelskiego i wynikającej z niego praktyki poradniczej.

Zaproszone zostały organizacje z województwa lubelskiego, które zajmują się nieodpłatnym poradnictwem prawnym i obywatelskim.

Model przedstawia systemowe podejście do organizowania i świadczenia usług poradniczych oraz zalecenia wdrożenia jego jako stałego elementu polityki państwa. Podczas szkolenia będą zaprezentowane wyniki prac zespołu składającego się z przedstawicieli Departamentu Pożytku Publicznego Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawa, INPRISu – Instytutu Prawa i Społeczeństwo, Instytutu Spraw Publicznych i Związku Biur Porad Obywatelskich, którzy przez ostatnie półtora roku realizowali projekt systemowy pt. „Opracowanie kompleksowych i trwałych mechanizmów wsparcia dla poradnictwa prawnego i obywatelskiego w Polsce”.

Szkolenie podzielone zostało na następujące tematy:

I - przedstawienie projektu przez trenerki,

II - prezentacja wyników badań i analiz prowadzonych w ramach projektu,

III - ogólne przedstawienie modelu, zagadnienia wybrane: beneficjenci, instytucje poradnicze,

IV - warunki konieczne do spełnienia w celu prawidłowego działania punktu poradniczego - standardy i zasady działania punktów poradniczych,

V - najczęstsze problemy w prowadzeniu punktów poradniczych, możliwości rozpowszechniania informacji na temat poradnictwa - prezentacja mapy poradnictwa.

Wszystkie zagadnienia dotyczące zagadnienia Poradnictwa Prawnego i Obywatelskiego znajdziecie Państwo na stronie www.ppio.eu.

Mapa bezpłatnego poradnictwa znajduje się pod adresem www.mapaporadnictwa.org.