Zawody strzeleckie PDF Drukuj Email
Czwartek, 29 Maj 2014 09:32

W dniu 28 maja br. na strzelnicy wojskowej odbyły się zawody strzeleckie z broni sportowej pneumatycznej w konkurencji kobiet i mężczyzn. Zawody zorganizowało Stowarzyszenie „Bezpieczny Powiat Hrubieszowski” wraz z Jednostką Wojskową Nr 4055 w Hrubieszowie, w ramach  projektu pt. „Organizacja imprez i działań o charakterze poznawczym, integracyjnym oraz promującym podregion Gotania”, współfinansowanego (część środków stanowią środki własne stowarzyszenia) z konkursu Nr 2/SPPW/NGO/2013 „Od wizji do nowoczesnego zarządzania podregionem Gotania” przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

W zawodach wzięło udział 30 mężczyzn i 30 kobiet, którzy rywalizowali na dystansie 20 m.

Sprzęt niezbędny do przeprowadzenia zawodów: wiatrówki sprężynowe, klasycznie łamane kal. 4.5 mm, śrut kal. 4.5 mm i tarcze strzelnicze dostarczyło Stowarzyszenie "Bezpieczny Powiat Hrubieszowski". Natomiast zabezpieczenie zawodów przygotowała Jednostka Wojskowa Nr 4055 w Hrubieszowie. Z kadry wojskowej wyłoniono członków komisji sędziowskiej, obserwatorów zawodów oraz osoby, które pomagały uczestnikom zawodów przy strzelaniu (dla wielu uczestników było to pierwsze strzelanie z wiatrówek).

Każdy z uczestników zawodów oddał 7 strzałów, 2 strzały próbne oraz 5 strzałów konkursowych. Suma zdobytych punktów po pięciu strzałach decydowała o kolejności w zawodach.

Dla uczestników zawodów przygotowano następujące nagrody:

- za miejsca I - III - nagrody rzeczowe w postaci tabletów (ufundowane przez Stowarzyszenie) oraz puchary i dyplomy,

- za miejsca IV - VI - nagrody rzeczowe ufundowane przez Dowódcę Jednostki Wojskowej Nr 4055 i dyplomy,

Po podliczeniu punktów wśród kobiet, pierwsze sześć miejsc przedstawiały się następująco:

I miejsce - Aleksandra Mosek - 41pkt. (na 50 możliwych)

II miejsce - Aleksandra Lewandowska - 37 pkt.

III miejsce - Agnieszka Lebiedowicz - 36 pkt.

IV miejsce - Adriana Czerw - 35 pkt.

V miejsce - Agnieszka Harczuk - 34 pkt.

VI miejsce - Karolina Roch - 30 pkt.

Po podliczeniu punktów wśród mężczyzn okazało się, że potrzeba jest dogrywka by wyłonić osoby, które zajęły miejsca od IV do VII (cztery osoby miały taką samą ilość punktów). W czasie dogrywki każdy z zawodników oddał po pięć strzałów. Końcowa klasyfikacja przedstawiała się następująco:

I miejsce - Kamil Łamejko - 42 pkt.

II miejsce - Tomasz Sułkowski - 41 pkt.

III miejsce - Paweł Nieradko - 40 pkt.

IV miejsce - Dominik Stronkowski - 39 pkt. (dogrywka 43 pkt.)

V miejsce - Maciej Rutkowski - 39 pkt. (dogrywka 30 pkt.)

VI miejsce - Kamil Warecki - 39 pkt. (dogrywka 29 pkt.)

Nagrody, puchary i dyplomy zostaną wręczone w dniu 14 czerwca br. w czasie trwania Hrubieszowskiego Festynu Militarnego