Promocja specjalnego wydania biuletynu TRH - aktualizacja PDF Drukuj Email
Piątek, 24 Październik 2014 16:29

W dniu 25 października br. w Hrubieszowskim Domu Kultury podczas odbywającego się XIX Festiwalu Pieśni Patriotycznej i Religijnej Wojska Polskiego - Hrubieszów 2014 odbędzie się promocja specjalnego wydania biuletynu Towarzystwa Regionalnego Hrubieszowskiego, poświęconego - Dziejom Wojska Polskiego na ziemi hrubieszowskiej oraz na terenie podregionu "Gotania".

Biuletyn powstał przy pomocy partnerów wspierających Stowarzyszenie "Bezpieczny Powiat Hrubieszowski" tj. Jednostka Wojskowa Nr 4055 w Hrubieszowie oraz Towarzystwo Regionalne Hrubieszowskie. Zrealizowany został w ramach  projektu pt. „Organizacja imprez i działań o charakterze poznawczym, integracyjnym oraz promującym podregion Gotania”, współfinansowanego z konkursu Nr 2/SPPW/NGO/2013 „Od wizji do nowoczesnego zarządzania podregionem Gotania” przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Teksty i zdjęcia do biuletynu przygotowane zostały przez następujące osoby:

- Jerzy Krzyżewski - Historia Wojska Polskiego na ziemi hrubieszowskiej i na terenie podreionu "Gotania" w latach 1914 - 1945 - Towarzystwo Regionalne Hrubieszowskie,

- Edyta Biszczat - Historia Wojska Polskiego na ziemi hrubieszowskiej i na terenie podregionu "Gotania" od 1945 roku do chwili obecnej, Jubileusz 20-lecia sformowania 2       Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "Hubala",

- Zdzisław Kosakowski - Wstęp - Stowarzyszenie "Bezpieczny Powiat Hrubieszowski",

- płk mgr Marcin Maj - Słowo Dowódcy 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjr. Henryka Dobrzańskiego "Hubala",

- Bogumiła Draan-Szkodzińska - Major Henryk Dobrzański „Hubal”, patron 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego - Powiatowa Biblioteka Publiczna im. prof. Wiktora Zina.

Zdjęcia z promocji biuletynu - 25 października 2014 r. Hrubieszowski Dom Kultury.