XX Jubileuszowy Festiwal Pieśni Patriotycznej i Religijnej Wojska Polskiego za nami PDF Drukuj Email
Piątek, 13 Listopad 2015 09:30

W dniach 05-08 listopada w Hrubieszowskim Domu Kultury odbył się XX Jubileuszowy Festiwal Pieśni Patriotycznej i Religijnej Wojska Polskiego - Hrubieszów 2015. Wzięło w nim udział około 200 uczestników z całej Polski.

Organizatorami Festiwalu byli 2 Hrubieszowski Pułk Rozpoznawczy im. mjr Henryka Dobrzańskiego "Hubala", Powiat Hrubieszów, Miasto Hrubieszów, Gmina Hrubieszów, Gmina Werbkowice, Gmina Telatyn, Gmina Mircze, Stowarzyszenie "Bezpieczny Powiat Hrubieszowski", Wojewódzki Ośrodek Kultury w Lublinie i GOK Werbkowice.

Stowarzyszenie "Bezpieczny Powiat Hrubieszowski" realizuje zadanie publiczne z pt. "Organizacja XX Jubileuszowego Festiwalu Pieśni Patriotycznej i Religijnej Wojska Polskiego - Hrubieszów 2015" w ramach rozpisanego przez Ministerstwo Obrony Narodowej, Departament Wychowania i Promocji Obronności, konkursu na realizację zadań publicznych w dziedzinie „Podtrzymywanie i upowszechnianie tradycji narodowej, pielęgnowanie polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej".

W ramach tego zadania Stowarzyszenie zakupiło nagrody dla laureatów Festiwalu (za miejsca I, II i III). Opłaciło konferansjera, scenografa oraz akustyka Festiwalu, plakaty promujące Festiwal oraz catering i wyżywienie uczestników Festiwalu.

Laureaci Festiwalu zostali wyłonieni przez jury w składzie: Przewodnicząca - Alicja Saturska, Członkowie - Jolanta Wojtaś-Zapora, ppłk Bogusław Hilla, Mieczysław Jurecki, Andrzej Sar i ks. ppłk Prałat Andrzej Puzon.

W dniu 06 listopada odbyły się przesłuchania konkursowe, na podstawie których wyłonieni zostali laureaci Festiwalu.

Wyróżnienia w kategorii solista:

-      Waldemar KONDRACIUK – 2 hrubieszowski pułk rozpoznawczy;

-      Aneta DĘBSKA – klub wojskowy  10 Brygady Logistycznej Opole;

-      Małgorzata OLESZCZUK – klub batalionu dowodzenia Wielonarodowej Brygady  Lublin;

-      sierż. Krzysztof ŁUPIŃSKI – klub 11 mazurskiego pułku artylerii Węgorzewo;

-      Aleksandra BANASIAK – klub 25 Brygady Kawalerii Powietrznej Tomaszów Mazowiecki.

Wyróżnienia w kategorii zespoły i chóry:

-      Zespół wokalny funkcjonariuszy służby więziennej Zamość.

-      AKWARIUM - klub 5 batalionu strzelców podhalańskich Przemyśl.

-      CHÓR ZIEMI ZAMOJSKIEJ „CONTRA”;

-      CHÓR AKADEMII MARYNARKI WOJENNEJ GDYNIA.

III miejsce w kategorii solista:

-      Mateusz WYSOCKI - klub 5 batalionu strzelców podhalańskich Przemyśl.

III miejsce w kategorii zespół:

-      „AVANGARDA” – klub 6 Brygady Powietrznodesantowej Kraków.

II miejsce w kategorii solista:

-      Jakub MISZCZUK - klub 25 Brygady Kawalerii Powietrznej Tomaszów Mazowiecki.

II miejsce w kategorii zespół:

-      „EL FUEGO” - klub 25 Brygady Kawalerii Powietrznej Tomaszów Mazowiecki.

I miejsce w kategorii solista:

-      Magdalena CHOŁUJ – klub Centrum przygotowań do misji zagranicznych Kielce.

I miejsce w kategorii zespół:

-      „SZAROTKI”- klub 5 batalionu strzelców podhalańskich Przemyśl.

Za wspieranie merytoryczne oraz finansowe organizacji Festiwali na przełomie ostatnich lat, Stowarzyszenie zostało uhonorowane Jubileuszowymi Certyfikatem oraz Statuetką, nadawanymi przez Dowódcę 2 Hrubieszowskiego Pułku Rozpoznawczego im. mjr Henryka Dobrzańskiego "Hubala" płk Marcina Maja.