Apel ! PDF Drukuj Email

Przemocy w rodzinie powiedz STOP !

Gdy staniesz się ofiarą przemocy PDF Drukuj Email

Przemoc w rodzinie, zwana też przemocą domową, to zamierzone i wykorzystujące przewagę sił działanie skierowane przeciwko członkowi rodziny, które narusza prawa i dobra osobiste powodując cierpienie i szkody (psychiczne, fizyczne lub materialne).

Prawa ofiary PDF Drukuj Email

Każda osoba fizyczna, której dobro chronione prawem (m.in. życie, zdrowie, godność, wolność, mienie) zostało bezpośrednio naruszone lub zagrożone przez przestępstwo, a także jej najbliżsi jest uznawana wg prawa za ofiarę i może żądać respektowania praw ofiary.

Gdzie można złożyć zawiadomienie PDF Drukuj Email

Zawiadomienie o przestępstwie zobowiązany jest przyjąć od Ciebie każdy funkcjonariusz Policji, sporządzając przy tym protokół przyjęcia ustnego zawiadomienia o przestępstwie. Właściwą jednostką do prowadzenia sprawy jest ta jednostka Policji, na terenie działania której popełniono przestępstwo.

Formy zawiadomienia o przestępstwie PDF Drukuj Email

Istnieje szereg sposobów poinformowania Policji o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa, lecz nie wszystkie formy są tak samo skuteczne i wiążące dla organów ścigania.

Procedura, koszty PDF Drukuj Email

Ustawa z dnia 29 lipca 2005r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz.U. Nr 180, poz. 1493 z późn. zm.) określa zadania w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie, zasady postępowania wobec osób dotkniętych przemocą w rodzinie oraz zasady postępowania wobec osób stosujących przemoc w rodzinie.